Har du vurdert om en elbil eller en ladbar hybrid kan være det riktige for deg? Her gir vi noen råd slik at du kan finne riktig bil for nettopp dine behov. Vi pleier å si at fordelene helt klart er flere enn ulempene. Her er tre ting som det er viktig å tenke gjennom før du tar en beslutning. 


Hvordan er det å kjøre en elbil?


Mange opplever at elbiler og ladbare hybrider gir større kjøreglede. Det de har felles, er at de har automatgir. En elmotor gir også mer kraft enn en vanlig motor, og du slipper å fylle drivstoff. Disse tre fordelene er det mange som absolutt ikke vil gi slipp på når de først har opplevd dem.

Når du har bestemt deg for å kjøre elbil, er det viktig å vurdere rekkevidden. Og skal bilen være husstandens eneste bil, primære bil eller pendlerbil? Her kan det være ekstra viktig å tenke på følgende:Viktige emner å tenke på når du gjør din vurdering av ny firmabilEn elbil med kortere rekkevidde, som lades raskt både hjemme og underveis, kan være mer praktisk i hverdagen enn den som har lengst rekkevidde.

De fleste elbiler har i dag en rekkevidde på mellom 200 og 600 km. For de fleste er dette mer enn nok til pendlerkjøring, men hvis bilen brukes som primær bil, anbefaler vi en rekkevidde på minst 350–400 km.


En annen viktig detalj er at rekkevidden i noen tilfeller kan være lavere i vinterhalvåret når temperaturen faller. Vinteren 2019 gjennomførte NAF en omfattende test som gir et godt bilde av hvor langt de enkelte bilene kan kjøre i vinterhalvåret: https://www.naf.no/elbil/aktuelt/elbiltest/


Hva med ladetid?


Å starte enhver arbeidsdag eller begynne helgen med full eller tilnærmet full «tank», er en luksus de aller fleste elbilsjåfører med mulighet for hjemmelading verdsetter høyt. Samtidig kan det tidvis være en nødvendighet, spesielt de dagene man har mange eller fjerne destinasjoner, eller på dager med snø, slaps og kulde. I denne sammenheng gir en forvarmet bil med bra rekkevidde høy komfort og et godt utgangspunkt for dagen, men det viktigste er likevel i alle tilfeller ladesikkerhet:

Vi anbefaler alle med elbil eller plug-in å installere en hjemmeladeboks (Mode 3-ladestasjon). Da lader du raskere og sikrere enn med vanlig stikkontakt (Schuko), og sistnevnte er noe vi kun anbefaler som nødløsning.

Gjennom Autolease sin samarbeidspartner Movel, tilbys du og ditt firma fordelaktige priser på det gode produktet Easee Home, hvor man enten kan inkludere hjemmelader og installasjon i leasingen, eller fakturere bilbruker for dette direkte privat. Lading på kontoradresser kan også tilrettelegges fra Movel, som har spesialkompetanse på utvikling av kostnadseffektive og driftssikre løsninger for lading av elbiler og plug-in i parkeringsanlegg. Lading langs veien er tilrettelagt gjennom våre drivstoffkort fra Circle K, hvor man har tilgang på hurtiglading og lynlading på utvalgte stasjoner: https://circlekcharge.no/ladekart

Om du har flere spørsmål vedrørende elbil og lading, anbefaler vi et besøk bl.a. på Norsk elbilforenings og DSBs nettsider eller skrive til oss via chat:


Norsk elbilforenings sider om lading: https://elbil.no/lading/


DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Elbil – lading og sikkerhet: https://www.dsb.no/lover/elektriske-anlegg-og-elektrisk-utstyr/tema/elbil---lading-og-sikkerhet/


Myter

Elbil er bare en bybil

En moderne elbil har en rekkevidde på 200–600 km. For de fleste betyr det at elbilen kan kjøre frem og tilbake til jobben uten lading flere dager i strekk. 

Hvis man skal ut på en lengre tur, er det satt opp en rekke hurtigladere langs motorveiene i Norge, Sverige, Danmark og ellers i Europa, slik at batteriet kan lades betydelig opp i løpet av 15–20 minutter.

Det er vanskelig å finne lademuligheter

90 % lader elbilen hjemme eller på jobben. Lading er bare nødvendig på lengre turer (over 300 km). For å finne ladestasjoner, anbefaler vi appen Shell Recharge, som viser alle ladestasjoner i hele Europa.

Det er ikke mulig med hengerfeste på en elbil

At man ikke kan montere hengerfeste på en elbil, stemmer ikke. Mange nye elbiler kan leveres med hengerfeste, og mange har stor trekkevne, helt opptil 1800 kg.


Tilbake til Greenlease forside